Szklane salaterki

szklane salaterki

Są takie dania, które aż proszą się, żeby móc obejrzeć je z każdej strony. Odpowiednie podanie ma często kluczowy wpływ na naszą percepcję doświadczeń z jedzenia, bo im estetyczniej się ono prezentuje, tym bardziej prawdopodobne, że goście będą zachwyceni całokształtem posiłku.

Są jednak takie dania, których podanie na talerzu jest niepraktyczne albo zwyczajnie niemożliwe. Mowa tu oczywiście o rzeczach, które muszą stężeć przed podaniem lub ze względu na swoją płynność nie nadają się do podania na płaskim talerzu, jak galaretki, zimne nóżki, sałatki i zupy. W takich przypadkach zazwyczaj sięgamy po miseczki, a jeśli chodzi o desery, zazwyczaj są to salaterki.

Zalety stosowania szklanych salaterek w kuchni

Szklane salaterki pozwalają na wygodne porcjowanie i estetyczne podanie, w szczególności w przypadku posiłków warstwowanych. Podając na przykład gyros, wielokolorowe galaretki lub zimne nóżki, przeważnie chcielibyśmy, aby nasi goście mogli obejrzeć starania, których dołożyliśmy, aby warstwy prezentowały się apetycznie i zachęcały do jedzenia.

Bogactwo wzorów

Salaterki przychodzą w różnych wielkościach, kształtach i o różnym wykończeniu. Zazwyczaj spotyka się proste i przejrzyste, półokrągłe salaterki ze szkła, które bez problemu pozwalają zajrzeć „do środka” jedzenia. Dla fanów fikuśnych i niecodziennych naczyń znajdą się jednak także salaterki z kryształu lub o różnych, ozdobnych kształtach, oferując tę samą funkcjonalność, ale wrażenia ulepszone o wybraną estetykę samego naczynia.

Niezależnie od przeznaczenia, wykonania czy wielkości, salaterki znajdą zastosowanie w każdym domu, na każdej imprezie i w każdej restauracji. Szklanych miseczek nigdy nie jest za wiele!