Przestrzeń robocza w lokalu gastronomicznym

Ergonomicznie zaprojektowana przestrzeń robocza to wielkie wyzwanie dla restauratorów. Najczęściej rozmieszczenie poszczególnych sprzętów zależy od warunków, jakie stwarza konkretny lokal. Odpowiednie ich umiejscowienie, sprawia jednak że praca zatrudnionych kucharzy staje się o wiele bardziej wydajna i bezpieczna.

Potrzeby pracy w restauracji – wyposażenie gastronomii i jego miejsce

W przeciętnym lokalu gastronomicznym wykorzystywane są różne rodzaje sprzętu, które tez muszą znaleźć w odpowiednich miejscach. Kuchnia musi być wyposażona w odpowiednią przestrzeń roboczą związaną z obróbką produktów. Niezbędne jest więc zapewnienie odpowiednich blatów i zlewozmywaków. Przetworzone produkty muszą być gdzieś przechowywane, więc istotna jest obecność odpowiednich przestrzeni, takich jak chłodziarki, zamrażarki, czy przystosowane do tego szafki. Przechowywane w odpowiednich miejscach muszą być również różnego rodzaju kuchenne przyrządy i urządzenia.

Kolejną kwestią jest sprzęt gastronomiczny, który musi się znaleźć w praktycznie każdej restauracji, czyli urządzenia do obróbki termicznej, takie jak piece, kuchenki, frytownice i wiele innych. Oprócz tego istotny jest również sprzęt zapewniający bezpieczeństwo i komfort pracy w kuchni, taki jak na przykład specjalistyczne okapy. Urządzenia takie jak piece, okapy, ale też blaty i meble gastronomiczne dostarczane są przez zachodnioeuropejskie przedsiębiorstwo Rational.

Ergonomia pracy

Aby praca przebiegała sprawnie, kuchenne sprzęty muszą być usytuowane we właściwych miejscach. W kuchni zazwyczaj pracuje więcej osób, więc konieczne jest zapewnienie przestrzeni do bezpiecznego mijania się i wspólnego użytkowania sprzętu. Zasady ergonomii pracy wymagają ponadto aby przestrzenie robocze i urządzenia znajdowały się w takich miejscach, aby kucharze musieli pokonywać jak najmniejsze odległości, dzięki czemu ich praca jest lżejsza i może być wykonywana sprawniej.