Patelnia wok – dlaczego warto zakupić ją do swojej kuchni?

patelnia wok

Kuchnia azjatycka staje się coraz popularniejsza i nic dziwnego! Znana jest z ogromnych korzyści dla zdrowia – dużo warzyw, ryb, zdrowych węglowodanów – to skarbnica witamin i minerałów. Rozpoczynając swoją przygodę z azjatyckimi potrawami, ważne jest, aby zadbać o odpowiednie naczynia. Jednym z najbardziej charakterystycznych dla tej kuchni naczyń, jest wok. To głęboka patelnia, która znacznie ułatwia przygotowanie posiłków. Dlaczego jeszcze warto ją kupić i na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Dlaczego warto kupić patelnię wok? 

patelnia wok

Patelnia wok to nic innego jak głęboka patelnia, w której można szybko przygotować jednogarnkowe dania. Kuchnia azjatycka opiera na niej wiele potraw i warto kupić ją do swojej kuchni. Jakie jeszcze ma zalety? 

  • Wok rozgrzewa się szybko i mocno, pozwala na przygotowanie posiłku w krótszym czasie. 
  • Dzięki temu, że na woku smaży się tak szybko, to warzywa w trakcie obróbki termicznej nie tracą tyle witamin. 
  • Smażenie na patelni wok nie wymaga używania dużej ilości tłuszczu – wystarczy rozprowadzić odrobinę po ściankach.
  • Mięso smażone w ten sposób pozostaje soczyste i ma więcej smaku. 

Jaki wok wybrać?

Kluczową rzeczą przy wyborze patelni wok, jest jej rozmiar. Należy go dostosować do własnych potrzeb, jednak tradycyjna wielkość to około 70 cm. Warto także dobrze dobrać głębokość naczynia, aby później nie mieć problemu z przygotowaniem dań jednogarnkowych. Wok najczęściej robiony jest ze stali węglowej, ceramiki lub żeliwa. Żeliwny jest ciężki i wolno się nagrzewa, jednak jest bardzo trwały. Stal węglowa zachowuje się podobnie do wersji żeliwnej, ale rozgrzewa się szybciej. Wersja ceramiczna jest dużo lżejsza i wygodna, niestety łatwo uszkodzić jej powłokę.