Obróbka cieplna – jaki rodzaj jest najlepszy?

obróbka termiczna

Spośród wielu metod obróbki termicznej żywności wyróżnia się nie tylko smażenie czy gotowanie, ale także pieczenie, gotowanie na parze, podgrzewanie w kuchence mikrofalowej czy duszenie. Jaka z tych metod jest najlepsza? Sprawdźmy. 

W jaki celu stosowana jest obróbka termiczna żywności?

Obróbka termiczna, choć potrafi dodać smaku potrawom, ma na celu przede wszystkim usunięcie szkodliwej flory bakteryjnej żywności, która ginie w 70 stopniach Celsjusza. Dzięki temu bez obaw o zatrucie pokarmowe możliwe jest spożywanie mięsa, jaj i innych produktów. Obróbka termiczna (https://gastromocni.pl/obrobka-termiczna) ma też swoje złe strony, przede wszystkim zbyt wysoka temperatura smażenia powoduje tworzenie się akrylamidu, który ma działanie rakotwórcze oraz zabija część wartości odżywczych pokarmów. 

obróbka termiczna

Jaka metoda obróbki jest najzdrowsza? 

Gotowanie jest jedną z najzdrowszych metod przygotowywania pokarmów, a jeszcze lepszą jest obróbka podczas gotowania na parze. W przeciwieństwie do zwykłego gotowania nie powoduje utraty substancji odżywczych, a nadaje wspaniały smakom potrawom. Smażenie uważane jest za jedną z najbardziej niezdrowych metod przygotowywania dań, jednak jest to prawdą, kiedy odbywa się w głębokim tłuszczu. Użycie dobrej jakości oliwy sprawia, że smażone wcale nie musi być szkodliwe. Pieczenie sprawia, że potrawa staje się lżejsza, jednak wysoka temperatura i długotrwałe pieczenie niszczy witaminy i minerały zawarte w produktach.  Duszenie może okazać się pośrednią wartością między gotowaniem a pieczeniem i smażeniem. Każda metoda jest dobra, jednak należy zawsze zachować umiar w spożywaniu produktów poddanych obróbce zawsze w ten sam sposób.