Na co zwrócić uwagę wybierając fartuchy gastronomiczne?

Zestawu odpowiednio dopasowanych fartuchów do gastronomii nie może zabraknąć w żadnym lokalu. Podstawowe zasady związane z ich użytkowaniem regulowane są przepisami prawnymi. Poszukując ubioru z tej kategorii należy jednak przede wszystkim pamiętać o zapewnieniu personelowi jak najwyższego stopnia bezpieczeństwa i komfortu. Zaleca się również wziąć pod uwagę możliwość stworzenia spójnego i eleganckiego wizerunku restauracji. Jaką rolę pełnią fartuchy gastronomiczne i co warto wziąć pod uwagę dobierając odpowiednie?

Zadania fartuchów dla personelu

Odzież ochronna pełni kilka szczególnie istotnych funkcji. Do najważniejszych zadań kucharskich fartuchów należą:

  • ochrona pracowników przed oparzeniami i dyskomfortem
  • zabezpieczenie ubrań przed zniszczeniem
  • budowanie wizerunku lokalu.
    Ze względu na to, dobór właściwych elementów jest szczególnie istotny. Fartuch do gastronomii musi być wykonany z materiału, który szczelnie osłoni spodnią warstwę ubrań przed przesiąknięciem zabrudzeń. Tkanina nie może być również podatna na szkodliwe działanie wysokich temperatur i wilgoci. Osoby pracujące przy zmywaniu naczyń warto wyposażyć w specjalnie stworzone do tego celu, wysoce nieprzemakalne fartuchy.

Jak wybrać odpowiednią odzież ochronną?

Ciekawym rozwiązaniem dla pracowników kuchni może okazać się również kitel fartuch. Wyjątkowo praktyczne bluzy gastronomiczne wyposażone są w wygodne i szczelne zapięcie. Dzięki rękawom, chronią większą powierzchnię ubrań personelu. Warto wspomnieć, że są to wyjątkowo stylowe dodatki, które mogą podkreślić prestiż firmy. Zestaw ubrań dla pracowników powinien być spójny kolorystycznie. W klasycznych i eleganckich restauracjach stawia się zazwyczaj na biel, czerń, granat lub bordo. W nowoczesnych lokalach sprawdzą się fartuchy w nasyconych odcieniach i odważnych połączeniach barw.