Młynek do pieprzu – elektryczny czy ręczny?

młynki do soli i pieprzu

Młynki do pieprzu mają wielu zwolenników. Nie bez powodu. W końcu, mielenie przypraw i używanie ich od razu po tej czynności to dużo bardziej efektywny sposób doprawiania potraw. Na rynku dostępne jest wiele modeli młynków. Różnią się przede wszystkim designem. Co ważne, mogą też być napędzane w różny sposób – ręcznie lub elektrycznie. Który z nich jest lepszy?

Młynek do pieprzu ręczny


To klasyczny rodzaj młynku. Był obecny w kuchniach naszych babć i ich matek. Urządzenie to jest na tyle funkcjonalne, że przetrwało do naszych czasów w niezmienionej formie. Na szczególną uwagę zasługuje młynek do pieprzu drewniany Bokono. Wygląda on bardzo elegancko. Pasuje do rustykalnych i wiejskich kuchni. Czasami jest stawiany jako ozdoba. Warto zauważyć, że takie młynki do pieprzu są bardzo odporne. W związku z tym, można w nich mielić również inne twarde przyprawy lub ziarna kawy.

Młynek elektryczny


To młynki zasilane bateriami. Mają kształt tuby, która najczęściej jest wykonana z metalu. Ziarna umieszcza się w przezroczystym pojemniku. Pozwala to na bieżąco monitorować ich ilość oraz równocześnie może pełnić funkcje estetyczne. Do takiego młynka można wsypać ziarna pieprzu kolorowego i patrzeć jak ładnie się układają. Oczywiście, trzeba też pamiętać, że ręczny młynek do pieprzu działa w każdej sytuacji. Żeby to samo można było powiedzieć o młynku elektrycznym, trzeba się wyposażyć w zapas baterii.