Koszt prawdziwego żeliwa

garnek żeliwny czerwony

Wysokowęglowy stop metalu z węglem zwany potocznie żeliwem nie należy do tanich materiałów, dlatego garnki żeliwne, czy też patelnie wykonane z tego materiału do najtańszych nie należą. Czyste żeliwo jest materiałem niezwykle cennym i genialnym, jeśli zostanie użyte zgodnie z przeznaczeniem.

Zalety żeliwa

Garnki i patelnie żeliwne nie pochłaniają wilgoci ani zapachów z kuchni nawet, jeśli są użytkowane przez wiele lat. Ich powierzchnia jest naturalnie nieprzywierająca, a potraktowana nawet wymyślnymi i mocno brudzącymi składnikami nie przejmie żadnych przebarwień bez względu na warunki i temperaturę nagrzewania.

Doskonałej jakości materiał pozwala na swobodne przygotowywanie posiłków na każdym rodzaju kuchenki począwszy od gazowej, przez elektryczną, aż do indukcyjnej. Każda jednak ze wspomnianych kuchenek oddziałuje na żeliwo inaczej – w innym tempie go nagrzewa i w innym stopniu szybkości przygotowuje potrawy. Tak naprawdę używając naczyń żeliwnych na innej kuchence niż robiło się to nawet przez kilka wcześniejszych lat jest etapem nauki od podstaw – indukcja, czy też kuchenka elektryczna działają zdecydowanie szybciej.

Trwałość tego rodzaju naczyń jest dosyć duża, ale zależy w ogromnym stopniu od tego, czy właściciel umiejętnie o nią dba – nie zalewa nagrzanego naczynia wodą, a na palnik nie wstawia naczynia pustego – jeżeli te dwie czynności jednak wykonuje, to naczynie szybko straci na swojej jakości.

Szeroki wybór garnków i brytfann z żeliwa znajdziesz w aledobre.pl: https://www.aledobre.pl/76,Gotowanie/2-288,Garnki_zeliwne/