Kawa w domu, czyli popularne sposoby parzenia

Już sam zapach świeżo zaparzonej kawy potrafi postawić na nogi. 

W jaki sposób celebrujesz ten moment w swoim domu? Czy robisz to w tradycyjny sposób zalewając po prostu kawę wrzątkiem i czekając aż wszystkie fusy opadną, czy może używasz w tym celu zaparzacza, który przygotuje aromatyczny i intensywny napój oczywiście bez fusów?

Zaparzacze do kawy – domowa i aromatyczna porcja małej czarnej

W wielu domach pije się kawę zalewając po prostu zmielone ziarna wrzątkiem. Nie jest to dobry sposób, ponieważ taki rodzaj parzenia kawy nie pozwala na wydobycie z niej całego aromatu, a do tego pozostają na dnie kłopotliwe fusy, które przeszkadzają w delektowaniu się napojem. Można bardzo łatwo tego uniknąć zaopatrując się w praktyczny zaparzacz, który w zależności od rodzaju przyrządzi kawę metodą ciśnieniową lub przelewową. Jak wybieram zaparzacz do kawy dla siebie? Pracuję w domu, więc przygotowuję zawsze małą porcję tylko dla siebie. Dla mnie więc sprawdzi się mała kawiarka, która przyrządzi intensywne espresso  metodą ciśnieniową lub aeropress, który z powodzeniem zabiorę także w podróż. 

Zaparzacze przelewowe i tłokowe – inny sposób na kawę

Oprócz zaparzaczy ciśnieniowych jak tradycyjna kawiarka, można zdecydować się na przelewowy lub tłokowy. Zazwyczaj są one nieco większe i pozwalają przygotować na przykład dwie lub trzy porcje smacznej i pobudzającej kawy. Do jej przygotowania nie jest również potrzebna kuchenka jak w przypadku kawiarki. Na pewno więc sprawdzą się nie tylko w domu, ale także w miejscu pracy. Jak wybrać zaparzacz do kawy, aby idealnie wpasował się w nasze preferencje? Weźmy pod uwagę to dla ilu osób będziemy przyrządzać kawę, ile możemy na to poświęcić czasu, czy dysponujemy kuchenką, czy zamierzamy zabierać go w podróż, a także takie kwestie jak cena. W ten sposób wybierzemy wariant najlepszy dla siebie. Jeśli chodzi o cenę, to zaparzacze mogą być bardzo tanie jak i droższe. Trzeba jednak wiedzieć, że jakość materiałów, np. uszczelek w zaparzaczach również ma duże znaczenie dla aromatu kawy.