Jaki sos będzie najlepszy do klusek?

Kluski ziemniaczane zazwyczaj podaje się z sosem. Inaczej są zbyt suche, by były smaczne. W związku z tym, zawsze trzeba zadbać o to, by wykorzystać sprawdzony przepis na kopytka oraz o to, by były one podawane w odpowiednim towarzystwie. Jakie sosy podaje się najczęściej?

Sos pieczeniowy

To jeden z najprostszych rodzajów sosów. Powstaje ze stopionego tłuszczu, w którym piekło się mięso. Znajdują się w nim kawałki przypalonego mięsa, które nadają sosowi niezwykłego smaku. Sos pieczeniowy ma brązowy kolor, może przyjmować też odcień bursztynowy lub nawet wpadać w pomarańczowy. Jego odcień jest uzależniony od tego, jak długo piekło się w nim mięso. Zazwyczaj sos ten jest niezwykle tłusty i szybko tężeje. Idealnie pasuje do wszystkich rodzajów klusek, puree ziemniaczanego, a nawet do kartofli z wody.

Sos grzybowy

To sos, który powstaje na bazie różnego rodzaju grzybów. Nadają się do tego celu kurki, pieczarki, a także różnego rodzaju grzyby leśne. Oczywiście, należy mieć całkowitą pewność, że są one jadalne. Jeśli korzystamy z grzybów suszonych to koniecznie należy je wcześniej namoczyć w chłodnej wodzie. Moczenie powinno trwać przynajmniej przez całą noc. Grzyby należy zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Warto też użyć świeżej natki pietruszki, która dodatkowo podkreśli smak grzybów. Sos te pasuje do kopytek ziemniaczanych oraz innych klusek przygotowanych z ziemniaków.

Sos koperkowy

Dobrym pomysłem jest też serwowanie kopytek z sosem koperkowym. Jego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Wystarczy wymieszać wodę ze śmietaną kremówką i niewielką ilością mąki. Gdy składniki wstępnie się połączą, do sosu dodaje się sól, pieprz i bardzo drobno posiekany koperek. Żeby podkreślić smak sosu, warto doprawić go także sokiem z cytryny oraz octem. Tych składników powinno się jednak używać wyłącznie symbolicznie by nie zdominowały one całkowicie dania. Sos koperkowy pasuje do kopytek oraz pulpecików lub kotletów mielonych. To sos, który pokochają dzieci. Z tego powodu coraz więcej osób wprowadza go do swojego jadłospisu.