Jaki garnek do mleka wybrać, by gotować bez przypalania?

garnek do mleka

Przy gotowaniu mleka w nieodpowiednim garnku może łatwo dojść do jego przywierania do ścianek i przypalenia. Warto zaopatrzyć się w odpowiedni garnek do mleka, który pozwala na gotowanie bez tego ryzyka!

Dlaczego mleko się przypala?


Mleko można bardzo łatwo przypalić. Wystarczy chwila nieuwagi, aby zaczęło przywierać do ścianek garnka, kipieć i się przypalać. Dlaczego?

Wyższe ryzyko kipienia i przypalenia mleka związane jest z jego składem. Mleko zawiera przede wszystkim wodę oraz tłuszcz i białko. Gdy jest podgrzewane, wówczas dochodzi do zmiany struktury białek i oddzielenia się tłuszczu od wody. Podczas gotowania na ściankach garnka osadzają się skoagulowane białka mleka, które zaczynają się łatwo przypalać. Kipienie powoduje parująca woda.

Jaki garnek do gotowania mleka bez przypalania wybrać?


Aby gotować mleko bez ryzyka jego przypalenia i wykipienia, potrzebny będzie odpowiedni garnek do mleka. Co kupić?

Najlepszy garnek do gotowania mleka bez przypalania Bokono to garnek z podwójnymi ściankami, które umożliwiają gotowanie mleka w kąpieli wodnej. W takim garnku mleko nie jest narażone na bezpośrednie działanie ciepła z kuchenki, ale jest równomiernie ogrzewane wodą, co zmniejsza ryzyko kipienia i przypalania się.

Korzystanie z takiego garnka jest bardzo proste. Należy odkręcić gwizdek i pomiędzy ścianki wlać wodę w odpowiedniej ilości. Następnie należy założyć gwizdek, wlać do garnka mleko i zacząć je gotować. Gdy gwizdek w garnku zacznie gwizdać, mleko jest gotowe.