Jak zrobić dobrą zupę gulaszową?

Zupa gulaszowa to nie tylko bardzo proste, ale również niezwykle sycące danie jednogarnkowe, które wywodzi się z kuchni węgierskiej. Podstawą tej potrawy jest mięso oraz papryka – zarówno ta świeża jak i wędzona. Jaki jest sekret idealnej zupy gulaszowej?

Smaczna i prosta

Przygotowanie zupy gulaszowej z pomocą prostego przepisu nie jest specjalnie trudne, a przy odrobinie wysyłki można uzyskać smaczne i niezwykle sycące danie, które doskonale sprawdzi się zarówno w roli pierwszego jak i drugiego dania. Dużą ilość warzyw i mięsa, które idealnie się łączą tworzy danie aromatyczne i uwielbiane przez wielu. W przypadku tego dania ważne jest także odpowiednie jego przyprawienie – w tym przypadku najlepsza będzie papryka – słodka, ostra oraz wędzona. 

Jakie mięso będzie najlepsze?

Jeśli chodzi o wybór mięsa do zupy gulaszowej, to przypadku tego dania możliwości jest kilka. Śmiało można wykorzystać wołowinę lub wieprzowinę. W tym ostatnim przypadku najlepsza będzie łopatka,choć w pewnych okolicznościach skorzystać można również z karkówki czy biodrówki. Decydując się na karkówkę należy wybierać mięso jak najmniej tłuste oraz pozbawione włókien – w przeciwnym wypadku nie tylko smak, ale i konsystencja dania do najsmaczniejszych nie będzie należała. Niezależnie jednak od tego, jaki rodzaj mięsa zostanie wybrany, dla polepszenia jakości przygotowywanego dania należy je wcześniej podsmażyć. Można zrobić to zarówno w garnku, w którym zupa będzie gotowana, jak i w innym oddzielnym naczyniu. W zależności od preferencji mięso smażyć można na oleju lub smalcu.