Jak można wykorzystywać pieprz czarny w kulkach?

Jak wiadomo, pieprz czarny w ziarnach to przyprawa, która znajduje się praktycznie w każdym domu. To jedna z podstawowych przypraw, z której korzysta się codziennie. Często używa się jej nawet przy doprawianiu kanapek. Jak można wykorzystywać ten rodzaj pieprzu?

Ozdoba

Z racji charakterystycznego kształtu i wyglądu, kulki pieprzu nadają się jako ozdoba w figurkach tworzonych z jedzenia. Pieprz może być wykorzystany jako oczy maślanego baranka albo guziczki bałwana z twarogu. Może też być kropkami na kapeluszu muchomora z pomidora i jajka.

Dekoracja talerza

Pieprz czarny (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/pieprz/pieprz-czarny-ziarno) można zmielić w zwykłym, domowym młynku. Można też rozbić go kilkoma uderzeniami młotka do rozbijania mięsa. Dobrym pomysłem jest pozostawienie dużych części ziaren. Można wykorzystać je do tego, by ozdobić nimi należ z potrawą. Duże cząstki pieprzu sypie się na brzeg talerza lub na samą potrawę. Szczególnie dobrze wygląda on na makaronie z jasnym sosem (np. carbonarra) lub zupie krem o jasnym odcieniu, np. zupa porowa, zupa dyniowa.

Przyprawianie potraw

Oczywiście, pieprz ten nadaje się też do klasycznego używania, tzn. do doprawiania potraw. Warto zmielić go tuż przed dodaniem go do dania. Uwolni wtedy najwięcej swojego charakterystycznego aromatu. Co ważne, mniej produktu wystarczy do tego by osiągnąć ten sam efekt smakowy. Takie rozwiązanie jest, więc też bardziej ekonomiczne niż używanie pieprzu mielonego. Tym bardziej, że używając ziaren można mieć pewność, co do ich jakości. W pieprzu mielonym mogą być natomiast domieszki gorszego pieprzu.