Gotowanie na taborecie

Do niedawna w lokalach gastronomicznych gotowało się tylko na kuchniach, a od niedawna kuchnie są wymienia na taborety grzewcze.

Taborety grzewcze są to urządzenia, które służą do obróbki termicznej potraw. Można na nich gotować w bardzo dużych, nawet 100-litrowych garnkach. Czas gotowania jest skrócony, ponieważ powierzchnia grzewcza jest duża i dno garnka jest nagrzewane równomiernie. Potrawa się nie przypala.

Jakie są taborety grzewcze?

Wśród taboretów grzewczych można znaleźć dwa rodzaje: gazowy i elektryczny. Dostępny jest też taboret elektryczno- gazowy z żeliwnymi rusztem.

Taboret elektryczny jest zasilany prądem, posiada jedną lub więcej płyt grzewczych, a ponadto jest wykonany ze stali nierdzewnej. Dzięki temu można go łatwo utrzymać w czystości – więcej.

Taboret gazowy jest zasilany gazem ziemnym lub propanem- butanem i posiada zawór, dzięki któremu można gaz w każdej chwili odłączyć. Dzięki takiej konstrukcji jest to urządzenie bezpieczne.

Taborety gazowe również są dostępne w wielu wersjach, począwszy od jednopalnikowego do kilkupalnikowego. Każdy palnik jest podzielony na komory i dzięki temu dno garnka równomiernie się nagrzewa.

Jaki wybrać taboret?

Taboret dopasowuje się do wielkości pomieszczenia i ilości porcji, jakie mają być przygotowane. Każdy taboret grzewczy działa na podobnych zasadach i należy przemyśleć, jaki ma być duży.

Na taborecie gotuje się dobrze w dużych garnkach, ponieważ ma on krótkie nóżki i zdejmując garnek nie narazimy się na niebezpieczeństwo poparzenia.

Wybierając taboret, można wziąć jeszcze pod uwagę wszystkie dodatkowe udogodnienia, jakie on posiada. Mogą to być dodatkowe półeczki pod stanowiskiem grzewczym, zapalarka pizoelektryczna i precyzyjne regulatory płomienia.

Taboret grzewczy musi mieć wszystkie konieczne certyfikaty, które stanowią zapewnienie o jego niezawodnym działaniu.