Do czego stosować sos teriyaki?

Każda kuchnia ma swoje specjalne produkty, które stosowane są zarówno w przypadku szybkich dań, jak i tych, które wymagają długiego procesu przygotowania. Rozmaite marynaty czy sosy mają dodawać smaku, polepszać wygląd czy po prostu wspomagać doprawianie.

Sos Teriyaki

Z Japonii do Europy przybył już jakiś czas temu specjalny sos o nazwie teiryaki, który świetnie sprawdza się również w przypadku polskich potraw. Do czego go jednak stosować, jak smakuje i co ma w swoim składzie?

Z czego się składa?

Jak przystało na typowo azjatycki wybór, sos ten bazuje przede wszystkim na sosie sojowym, który jest przez długi czas ważony z cukrem, pikantnymi przyprawami oraz winem ryżowym. To sprawia, że ma świetny smak, ale jednocześnie dodatkowo pozostawia na zapiekanych produktach piękną, brązową skórkę – efekt karmelizacji cukru.

Do czego używać?

Warto wiedzieć, że popularny w Japonii sos teriyaki stosowany jest często nie tylko jako dodatkowa przyprawa, ale również marynata. Sprawdzi się więc choćby do smarowania mięsa przed pieczeniem oraz w jego trakcie, ponieważ pozostawia na jego powierzchni piękną, błyszczącą warstwę. Sos można podawać również dodatkowo, w formie dipu, albo stosować do sałatki czy na kanapki; jego smak świetnie wydobywają świeża warzywa, w tym szczypiorek czy młoda cebula.