Czy słyszałeś o taboretach gastronomicznych?

taboret gastronomiczny

Praca w gastronomii to niezwykle ciężki kawałek chleba. Ciągły wysiłek fizyczny jest tam codziennością. Często pojawia się również potrzeba podnoszenia wielu ciężarów, co zwłaszcza w przypadku kobiet i osób o drobniejszej budowie ciała może sprawiać problemy. Przykładem może być to podnoszenie masywnych garnków z zupami i innymi potrawami na palniki kuchenek gazowych i elektrycznych. By ułatwić sobie pracę w restauracji, warto zainwestować w taborety gastronomiczne.

Czym są taborety gastronomiczne?

Są to niskie urządzenia służące do podgrzewania potraw. W gruncie rzeczy ich rola jest taka sama, jak zwykłych kuchenek gazowych, ale posiadają one jedną ważną zaletę – wysokość. Mają one bowiem niewielkie wymiary, przez co unika się podnoszenia ciężkich naczyń na wysokie blaty stołów i urządzeń grzewczych. Urządzenia te są najczęściej wyposażone w jeden palnik, na którym umieścić można garnek o pojemności nawet kilkudziesięciu litrów. Na rynku znaleźć można również modele wyposażone w kilka palników, które z pewnością przydadzą się w przypadku większej kuchni. Świetnie nadają się one więc do przygotowywania dużych ilości potraw, zwłaszcza tych płynnych, jak zupy. Palniki wbudowane w te urządzenia mogą być zarówno gazowe, jak i elektryczne.

taboret gastronomiczny

Z jakiego materiału wykonywany jest taki sprzęt?

Do produkcji taboretów gastronomicznych używana jest najczęściej stal nierdzewna. Jest to materiał bardzo pożądany w gastronomii, gdyż gwarantuje on wytrzymałość urządzenia, co sprawia, że urządzenie takie służy lokalowi przez długie lata. Nie mniej ważną cechą budowy takich urządzeń jest łatwość utrzymywania higieny, która tak ważna jest przecież w pracy zakładu gastronomicznego.