Czego trzeba do upieczenia idealnej pizzy?

elektryczny piec do pizzy

Jedną z najszerzej rozpoznawalnych potraw Italii jest pizza. Mimo iż pochodzi z Włoch, to obecnie serwowana jest już na całym świecie. Przygotowanie idealnej pizzy nie jednak takie proste, jak mogłoby się wydawać. Czego trzeba, by kawałek ciasta drożdżowego i kilka niepozornych składników przekształcić w pyszne danie?

Po pierwsze – składniki i technika

Najprostszy rodzaj pizzy wymaga jedynie kilku składników. Do przygotowania ciasta wystarczą drożdże, mąka, woda, mleko i sól. Ważne jest by trzymać się proporcji zawartych w przepisie i nie zanurzyć drożdży w nazbyt gorącym mleku, gdyż sprawi to, że ciasto nie wyrośnie. Po wyrobieniu, ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce i odczekać 20-30 minut. Podstawowym typem pizzy jest Margarita. Pokryta jest ona sosem pomidorowym z bazylią oraz posypana jest serem mozzarella. Ostatnim elementem przygotowania potrawy jest upieczenie ciasta i obecnych na nim składników. Najwygodniej jest wykorzystać do tego elektryczny piec do pizzy.

Po drugie sprzęt, czyli trochę o piecach do pizzerii

Nie sposób zrobić doskonałej pizzy bez odpowiedniego sprzętu. Aby pizzeria mogła pracować efektywnie, konieczne jest wyposażenie kuchni w dobrej jakości piece do pizzy. Sprzęt tego rodzaju jest swoimi wymiarami idealnie dostosowany do wielkości drożdżowego placka. Urządzenie samo w sobie nie zajmuje wiele miejsca, dlatego pasuje nawet do niewielkich lokali gastronomicznych. Niektóre modele posiadają więcej niż jedną komorę, co umożliwia przygotowywanie dwóch różnych zamówień w jednym czasie.