Co warto wiedzieć o jałowcu?

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jałowiec ma bardzo istotne znaczenie kulinarne i lecznicze dla polskiej kultury. Warto również mieć świadomość, że jest to obecnie najbardziej powszechnie stosowane zioło na półkuli północnej. Dlaczego ta przyprawa powinna być regularnie stosowana?

Zastosowanie jałowca w kuchni

Należy mieć świadomość, że owoce jałowca cechują się lekko gorzkawym, łagodnym smakiem, a także bardzo silnym kwiatowym aromatem. Nie wszyscy wiedzą, że jeżeli produkt zostanie ususzony w bardzo niskiej temperaturze będzie stanowić niezwykle cenny dodatek do ciężkostrawnych posiłków. Doskonałym przykładem może być fakt, że jałowiec był bardzo często stosowany w trakcie przygotowań staropolskich, tradycyjnych potraw.

Ogromnym atutem jałowca jako przyprawy jest niwelowanie poczucia tłustości, a także nadawanie daniom zdecydowanie lżejszego charakteru. Ponadto przyprawa świetnie będzie komponowała się z dziczyzną, drobiem, schabem, kiełbasami czy mięsem z królika. Jałowcem można również bez żadnego problemu doprawić marynaty czy sosy.

Ciekawostki związane z jałowcem

Nie wszyscy mają świadomość, że jałowiec nie ma zastosowania tylko i wyłącznie w kuchni i lecznictwie. Owoce stosowane są również w przemyśle kosmetycznym. Produkt pozwala m.in. w zwalczeniu trądzika. Warto również podkreślić, że drewno wykorzystywane jest do produkcji ozdób czy mebli.

Ponadto drewno jałowca doskonale zdaje egzamin do wędzenia ryb czy tradycyjnych polskich wędlin. Osoby, które przynajmniej raz spróbują jałowca, na stałe przekonają się do tego produktu.