Ceramiczne czy szklane? Jakie formy do pieczenia wybrać?

rodzaje form do pieczenia ciast

Każdy, kto choć raz próbował piec ciasto, doskonale wie, jak bardzo jest to niekiedy trudne i kłopotliwe zadanie. Dobrej jakości ciasta wychodzą nie tylko dzięki posiadaniu wszystkich potrzebnych do ich wykonania składników, ale także dzięki używaniu określonego rodzaju form do pieczenia. Zdecydowanie najczęściej wśród najlepszych mistrzów cukierniczych wybór pada albo na formy ceramiczne, albo na szklane. Którą zatem powinno się wybrać i jakie są pomiędzy nimi różnice?

Formy szklane

Formy do pieczenia wykonane z żaroodpornego szkła są przede wszystkim bardzo wygodnym i estetycznym naczyniem do pieczenia ciast. Dzięki swojej przezroczystej strukturze pozwalają na obserwowanie pieczenia się ciasta lub innej potrawy, dzięki czemu możliwe jest najlepsze trafienie w punkt idealnie upieczonego wypieku.
Minusem niestety jest stosunkowo dłuższy czas pieczenia, ponieważ naczynie szklane wolniej się nagrzewa. Jest także bardzo kruche, więc należy z nim uważać, aby np. nie upadło na podłogę.

Formy ceramiczne

Forma ceramiczna to przede wszystkim ogromna trwałość. Nie straszne jej rdzewienie, odkształcanie się, a nawet lekkie uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo tego typu formy występują w ogromnej ilości różnych wariantów kolorystycznych, dzięki czemu estetyka w ich przypadku stoi na naprawdę wysokim poziomie.
Niestety formy te są stosunkowo drogie w zakupie i nieco ciężkie, więc w przypadku pieczenia ciast przez dzieci są bardzo niepolecane.
Korzystając z nich, należy także pamiętać o wydłużonym czasie nagrzewania się formy.